NEWS:


Friday, January 13, 2012

INDO PAK HISTORY MCQS


1 Hoysals.
Ans. A Kingdom of South during Ala-ud-Din Khilji’s period.

2 Raja Tarangini.
Ans. It is a book on history of Kashmir written by Pandit Kachan.

3 Koshak-e-Siri.
Ans. This was the name of the Palace of Ala-ud-Din.

4 Ustad Isa.
Ans. He was the Chief Architect of Taj Mahal Agra.

5 Iqta’s.
Ans. A piece of land granted by the ruler to some of his subjects for his services.

6 Mahabat Khan
Ans. He was a renowned General of Jahangir. He arrested Jahangir and Noor Jahan.

7 Malik Kafur.
Ans. He was a General of Ala-ud-Din Khilji. He conquered Deccan.

8. Kaiqubad.
Ans. He was son of Bughra Khan.

9. Alai Darwaza.
Ans. It was the structure constructed by Ala-ud-Din Khilji near Qutb Minar in 1311 A.D.

10. Padmavat.
Ans. It is the work of Malik Muhammad Jaisi.

11. Demetrios.
Ans. He was an Indo-Greek King who ruled from 165 to 180 B.C.

12. Tehrik-e-Alfi.
Ans. It was a history written by a team of historians during the reign of Akbar.

13. Mir Jumla.
Ans. He was a minister of Sultan Qutb Shah of Golkonda. Later on he joined the Mughals and served them in Deccan.

14. Muntakhab-ul-Lubab.
Ans. It was the history written by Kafi Khan during the reign of Aurangzeb.

15. Nasir-ud-Din Qubacha.
Ans. He was a lieutenant of Muhammad Ghouri and served as Governor of Multan.

16. Durgavati.
Ans. She was the ruler of Gondwana and was defeated by Akbar in 1564 A.D.
17. Maham Anaga.
Ans. She was the foster mother of Akbar the Great.

18. Himu.
Ans. He was the Hindu Commander of Adil Shah Suri. He occupied Delhi but was defeated by Akbar in second battle of Panipat in 1556.

18. Gulbadan Begum.
Ans. She was the sister of Mughal King Hamayun. She wrote “Hamayun Nama”.

19. Infallibility Decree.
Ans. It was a document signed by Akbar in 1597, which authorized him to act as the supreme arbitrator in civil and ecclesiastical affairs.



20.Battle of Plassey (1757) was fought between:

i. The English and French in India.
ii. The ruler of Bengal and the East Indian Company.
iii. Mughal King of Delhi and the English.
iv. Hidus and Muslims.

Ans. The Ruler of Bengal and East Indian Company.

21. Write the incorrect statement:

Lucknow Pact (1916) provided for the representation of Muslims in the Provincial Lagislative Councils in the following proportion.

i. One-half of the elected members in the Punjab to the Muslims.
ii. One-half of the elected members in Bengal to the Muslims.
iii. One-third of the elected members in Bombay to the Muslims.
iv. 30% of the elected members in UP to the Muslims.

Ans. ii. One-Half of the Elected members in Bengal to the Muslims.

22. Write the correct statement:

When All India Muslim League was found in 1906, one of its written aims was:


i. To unite Muslims on one platform.
ii. To fight for independence.
iii. To fight against Hindus.
iv. To promote loyalty to the British Government.

Ans. iv. To promote loyalty to the British Government.

23. Write the correct statement:

The August Offer (1940) was aimed at:


i. Inviting a certain number of Indian representatives to join viceroy’s Executive Council.
ii. Resolving Hindu-Muslim differences.
iii. Offering autonomy to provinces.
iv. Offering greater share to Indians in Services.

Ans. Offering greater share to Indians in Services.

24. Answer in Yes or No:
i. Aurangzeb was the last Mughal Emperor.

Ans. No.

ii. Tipu Sultan was the ruler of Hyderabad Deccan.
Ans. No.

25. Nadir Shah, King of Persia, marched into Delhi in 1739.
Ans. Yes.

26. Diarchy was introduced in the government of Indian Act of 1919.
Ans. Yes.

1 comments:

Anonymous said...


Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں
Online MCQS Past Papers Click Here
آن لائن ٹیسٹ کی تیاری کے لیے یہاں کلک کریں

Post a Comment

Popular Posts